Onze nieuwe dienst “slim stroom opslaan” is nu beschikbaar in België.
Klanten die beschikken over een batterij van onze partners (check onze website) en die een contract hebben bij Frank kunnen de dienst activeren in onze app en direct profiteren van de 'zelfconsumptie plus' dienst. Met deze nieuwe modus kunnen we, als eerste in België, je batterij ook inzetten op de onbalansmarkt. Daarmee verwachten we meer dan 50% extra resultaat uit je batterij te halen. En daarmee verwachten we een terugverdientijd korter dan 10 jaar te realiseren.
De huidige app is een bèta-versie. We hopen dat de early adopters de moeite nemen om ons te vertellen wat er allemaal beter kan. Zo kunnen we er samen iets moois van maken.
Op deze pagina vertellen we je meer over de dienst en beantwoorden we veel gestelde vragen die een wat uitgebreidere uitleg nodig hebben. Deze pagina wordt dus voortdurend bijgewerkt.
Laatste bewerking: 24 november 2024
Allereerst over de techniek. Frank Energie heeft met alle thuisbatterij-leveranciers op onze website afspraken gemaakt over de toegang tot het energy-management-systeem (EMS) van de batterij en over de sturing die we willen toepassen. We kunnen straks via jouw WIFI (of via 4G) en via de software van de leverancier (API) een verbinding maken met jouw thuisbatterij. De opdrachten die we vervolgens aan je thuisbatterij kunnen geven zijn simpel: “ga laden”, “ga ontladen” of “doe niks”. Technische veiligheidsgrenzen worden altijd afgebakend door de software en hardware van de batterij, die kunnen wij niet overschrijden.
Dat is afhankelijk van de situatie. Simpel gezegd zijn er twee uitersten: zelfconsumptie of handel. En daartussenin zijn allerlei combinaties mogelijk. In België lanceren we als eerste een hybride vorm: zelfconsumptie plús onbalans.
Bij zelfconsumptie laadt het algoritme op tijdens lage uurprijzen, zodat de batterij tijdens de piekuren vol zit met energie die voor eigen consumptie gebruikt kan worden. Bij lage prijzen overdag, veroorzaakt door hogere opwek door zon, laadt het algoritme. Maar ook bij lage prijzen als er geen zon is, bijvoorbeeld 's nachts, wordt er geladen. Ons algoritme weet straks ongeveer wat jij op een dag verbruikt, voorspelt wanneer jouw zonnepanelen gaan produceren, en kan zo genoeg ruimte in de batterij reserveren voor de opslag van die opwek. Zo houd je je meter min of meer op nul en minimaliseer je je verbruikskosten.
Bij handel wordt gekeken hoe de batterij het beste kan worden ingezet op de verschillende energiemarkten. Op dit moment zetten we je batterij in op de onbalansmarkt. Later volgt de frequentie- en congestiemarkt. Op de onbalansmarkt acteert de landelijke netbeheerder (in België Elia). Zij probeert marktspelers te bewegen mee te helpen het landelijke stroomnet in balans te houden. Dat doet ze met financiële beloningen en straffen. En omdat er voortdurend wat aan de hand is – er schuift een wolk voor de zon of er schakelt een centrale af – is die markt erg volatiel: de beloningen en straffen wisselen elkaar in hoog tempo af en kennen hogere pieken en diepere dalen.
Door inzet van jouw batterij op deze markt kan Frank voor jou een optimaal resultaat halen door op de gunstige momenten voor zowel te verkopen (ontladen) als in te kopen (laden).
Je kunt in de app zelf aangeven vanaf welk prijsniveau ons algoritme jouw zelfconsumptie even mag opgeven in ruil voor inzet op de onbalansmarkt.
Je batterij staat standaard ingesteld op 'zelfconsumptie'. Bij weinig zon zal ook van het stroomnet geladen worden als er lage prijzen zijn. Zo kan je tijdens de duurdere ochtendpiek uit je batterij consumeren. Verder kun je je batterij ook inzetten op de onbalansmarkt als daar aantrekkelijke prijzen zijn.
Je kunt in de app zelf aangeven vanaf welk prijsniveau ons algoritme jouw zelfconsumptie even mag opgeven in ruil voor inzet op de onbalansmarkt.
Om je inzicht in onze batterijsturing te geven tonen we in de app naast je batterijpercentage ook de BELPEX- en onbalansprijzen. Ook leggen we ieder kwartier van de dag aan je uit wat onze strategie is. Zo kun je min-of-meer live volgen waarom je batterij op dit moment aan het laden of ontladen is. De onbalansprijzen die we tonen zijn de prijzen die elke minuut worden ververst door Elia. De feitelijke onbalans wordt door Elia pas op een later moment bepaald. Dit is de reden waarom we in het scherm van vandaag alleen 'voorlopige' besparingen of handelsresultaten kunnen tonen (definitief na bevestiging Elia). Prijzen voor andere diensten op de onbalans- en congestiemarkt (zodra we je batterij daar kunnen inzetten) tonen we niet. Ons algoritme zal hoe dan ook een economisch optimum bepalen en de handelsresultaten keren we maandelijks aan je uit.
Om de grafiek interessant te houden beweegt de rechter y-as mee met de actuele prijzen op een dag. Soms gebeurt er weinig op de onbalansmarkt en zie je amper resultaat (in het plaatje links) en soms is er veel volatiliteit en verdien je meer (rechts). Vaak is een "platte" gele BELPEX-grafiek ook een indicatie. Kijk dus altijd even naar de waarden van de y-as.
Ook bepalend voor het handelsresultaat op een dag is het verschil tussen de State of Charge (SoC) aan het begin en aan het einde van de dag. Is hij vol begonnen en leeg geëindigd, dan is je resultaat relatief hoog. Dat geldt ook omgekeerd.
Verwachte rendementen zijn een schatting gebaseerd op een simulatie met een afname en opwek van 6.000 kWh en een gemiddelde handelsstrategie voor een 10 kWh batterij met 5 kW omvormer. Voor de simulatie werd gebruik gemaakt van standaard afname en opwek profielen en 2023 marktprijzen.
De toekomst voorspellen blijft lastig. We nemen je daarom mee in de aannames die we hebben gedaan.
In ons "verwachte" rendementsprojectie (de blauwe lijn in de grafiek) hebben we voor de bepalende onderwerpen het volgende aangenomen:
Afname volatiliteit van energiemarkten: De Belgische onbalansmarkt is nu volatiel en die biedt daarom nu een mooi handelsresultaat. Komt er met elke geplaatste thuisbatterij dan niet meer balans en wordt die markt minder volatiel, waardoor mijn handelsresultaat daalt? Die theorie klopt. In de praktijk verwachten we de komende 3 jaar nog gelijkblijvende volatiliteit door een toename van onvoorspelbare zon- en windparken. Daarna verwachten we dat de onbalansmarkt minder volatiel gaat worden en dus een lager handelsresultaat zal opleveren. In de tussentijd anticiperen we op een groei van de landelijke en lokale congestiemarkt. We verwachten dat die voor een langere duur positieve resultaten kunnen leveren. Voor onze projecties nemen we om die reden aan dat onze onderzoeksperiode representatief is voor de levensduur van de batterij.
Degradatie van de batterij: We nemen de verwachte terugloop in performance van de batterij mee in de rendementsprojecties. Bij onze default sturing – “gematigde handelstrategie” – draaien we gemiddeld 1,4 cycli per dag. We nemen aan dat de performance na 10 jaar is gedaald naar 75% en na 15 jaar is gedaald naar 61%.
Communicatie met de batterij: De fysieke omgeving en de digitale communicatiemiddelen kunnen een effect hebben op de reactie, laad- en ontlaadsnelheid van het batterij systeem. In de verwachte rendementsprojectie gaan we uit van de voor de batterij gewenste omstandigheden.
Vervolgens hebben we ook een positief (de bovenkant van de groene pluim) en een negatief scenario (de onderkant van de groene pluim) doorgerekend.
We moeten hier natuurlijk bij aantekenen dat deze projecties geen garanties bieden en dat het negatieve scenario niet per se de ondergrens van het te behalen resultaat is (dat geldt natuurlijk ook voor de bovengrens).
We gaan ervan uit dat de capaciteit van je batterij-omvormer gedimensioneerd is op je huishoudelijke gebruik. Ons algoritme houdt daarom géén rekening met het managen van je capaciteitstarief. Het beperken van de 'bewegingsruimte' van de batterij is daarbij economisch gezien niet optimaal. De sturingsopbrengsten zijn doorgaans hoger dan de eventuele meerkosten op het capaciteitstarief.
De facturatie van de energielevering of -teruglevering wordt altijd bepaald op basis van de kwartierdata van je slimme meter. De berekening van besparingen of handelsresultaten worden bepaald op basis van de prijsvorming op de energiemarkten en de metingen ontvangen van jouw thuisbatterij. Het resultaat van die berekeningen is een uit te keren bedrag in EUR, welke aan je wordt gecrediteerd op een aparte regel op de reguliere energiefactuur.
Stel ze gerust. We willen dat dingen helder zijn en lichten zaken graag toe. Stuur een e-mail naar slimstroomopslaan@frankenergie.be en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.
Kijk voorafgaand ook even op onze FAQ-pagina over dit onderwerp.